Vraag vanuit de klant
De vraag om deze resource planner kwam in 2017 van een grote externe relatie. De klant vroeg om software die zeer veel maatwerk behoefde. De vraag was wel degelijk aan de business van DDW gelieerd, maar dermate specifiek dat de software volledig opnieuw ontwikkeld moest worden.
Het generiek opzetten van het systeem was randvoorwaarde om eventuele uitrol naar andere klanten mogelijk te maken, echter de potentie was op dat moment nog onbekend. DDW stond voor een keuze: intern de schaarse ontwikkelcapaciteit vrijspelen voor dit project, of een partner zoeken die eerder met dit bijltje heeft gehakt. Zo kwam in november van 2017 de samenwerking met Sycade tot stand.
De oplossing
De eerste stap in dit project was het klein maken van de verschillende klantwensen. “De vraag van onze klant was in het begin nog té abstract om technisch tot uitvoer te komen.”, aldus Roel Roelofs (Manager Product Management & Development, DDW).
“Daarom zijn we begonnen met het samenstellen van een multidisciplinair ontwikkelteam waarin functionele mensen van DDW en technische mensen van Sycade de klantwens volledig ontleedden.”
De combinatie van functionele marktkennis en technische expertise bleek een gouden greep. Het team ontwikkelde een sterk fundament voor wat in de jaren daarna ontwikkeld zou worden tot het ‘KODA-platform’ (hierna: KODA).
Inmiddels staat er bij DDW een effectieve ontwikkelomgeving, waarin via een OTAP-straat gecontroleerd software naar productieomgevingen wordt gebracht. Ook zijn er duidelijke werkafspraken en is er regievoering op softwareontwikkeling.
Samenwerken
In de gesprekken tussen DDW en Sycade komt één onderwerp steevast terug: de synergie tussen de twee bedrijven.
De specialisten van beide partijen weten elkaar feilloos te vinden. Sycade groeit binnen de organisatie van DDW en niet alleen vanwege de technische know-how: “Je merkt dat de ontwikkelaars van Sycade meer kunnen dan alleen software development. Ze denken ook functioneel mee en weten hoe ze hun boodschap moeten overbrengen aan mensen zonder technische achtergrond."
"Dat laatste is voor het functioneren van KODA heel belangrijk, want bij onze afnemer is kennis van automatisering slechts beperkt aanwezig”, legt Roelofs uit.
Het resultaat
Met KODA is een krachtig systeem opgeleverd waarin de klant meer kan dan alleen resourceplanning. Inmiddels zijn ook elementen als de communicatie met overheidsdiensten en logging en validatie van deze integraties beschikbaar inclusief een volledige rapportage tool voor de melkveehouders.
Eén van de belangrijkste resultaten van dit project is echter de flexibiliteit die KODA inmiddels heeft binnen een sterke generieke opzet. Het project kwam van een zeer abstracte vraag; maar door de samenwerking tussen DDW- en Sycade-teams én de solide architectuur is KODA inmiddels een multi-inzetbare oplossing met een brede marktpotentie.
Roelofs besluit: “Er staat nu een stabiel en flexibel systeem waar onze klant plezierig mee werkt; en dat is voor ons het allerbelangrijkste.”